Waarom de mondgezondheid zeer belangrijk is voor je algehele gezondheid

Goede zorg voor je mond, tanden en tandvlees zijn erg belangrijk, dat zal iedere mondhygiënist en tandarts je vertellen. Ook dat een goede mondhygiëne kan helpen bij het voorkomen van slechte adem, tandbederf en tandvleesaandoeningen en je tanden helpt te behouden naarmate je ouder wordt. Maar onderzoekers ontdekten nog meer redenen om goed te poetsen, tanden te stoken en te ragen. 

Een gezonde mond kan medische aandoeningen helpen voorkomen. De keerzijde? Een ongezonde mond, vooral als je tandvleesaandoeningen hebt, kan het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartaanval, beroerte, slecht gecontroleerde diabetes en overgewicht verhogen.

Het belang van een goede mondhygiëne wordt steeds groter. Ik wil graag toelichten wat precies het belang is van mondgezondheid – en welk verband er is met de algehele gezondheid.

Wat er in je mond zit, zegt veel over je gezondheid

Wat heeft de gezondheid van jouw mond te maken met de algehele gezondheid? Nou, genoeg. Een kijkje in of een analyse van het speeksel kan de mondhygiënist veel vertellen over wat er in jouw lichaam gebeurt.

Je mond geeft een indicatie van wat er gaande is in de rest van je lichaam en geeft inzichten in vroege tekenen en symptomen van systemische ziektes – een ziekte die je hele lichaam beïnvloedt of raakt, niet slechts een specifiek deel van je lichaam. Systemische aandoeningen zoals HIV/AIDS of diabetes, bijvoorbeeld, worden vaak eerst duidelijk als mondlaesies of andere orale problemen.

Bescherming tegen schadelijke indringers: hoe speeksel bacteriën en virussen uitschakelt

Speeksel is ook één van de belangrijkste afweermiddelen van het lichaam tegen ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen. Het bevat antilichamen die virale pathogenen aanvallen, zoals verkoudheid en HIV. En het bevat eiwitten genaamd histatines, die de groei van een natuurlijk voorkomende schimmel genaamd Candida albicans remmen. Wanneer deze eiwitten worden verzwakt door een infectie of een andere systemische ziekte, kan candida uit de hand lopen, wat resulteert in een schimmelinfectie genaamd spruw.

Het probleem met tandplak: links naar infecties en ziekten

Hoewel speeksel je helpt beschermen tegen sommige schadelijke indringers, kan het niet altijd z’n werk doen. Meer dan 500 soorten bacteriën gedijen op elk moment in je mond. Deze bacteriën vormen constant tandplak – een kleverige, kleurloze film die zich aan je tanden kan hechten en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Als je niet regelmatig poetst en tandenstookt om je tanden goed schoon te houden, kan tandplak zich opbouwen langs je tandvlees, waardoor een goede bodem ontstaat voor extra bacteriën, die zich kunnen ophopen in de ruimte tussen je tandvlees en je tanden. Deze tandvleesontsteking staat bekend als gingivitis. Als hier niets aan wordt gedaan, kan gingivitis leiden tot een ernstige tandvleesontsteking die zich uitbreidt naar het kaakbot en waarbij de bacteriën het kaakbot ‘opeten’. Dit is een groot probleem, omdat kaakbot wat verloren is gegaan niet meer aangroeit.

Als je een gezond immuunsysteem hebt, veroorzaakt de aanwezigheid van orale bacteriën in je bloed geen problemen. Je immuunsysteem neemt snel af, waardoor infecties worden voorkomen. Als het immuunsysteem echter verzwakt is, bijvoorbeeld vanwege een ziekte of behandeling van kanker, kunnen orale bacteriën in de bloedbaan (bacteremie) ertoe leiden dat je een infectie in een ander deel van het lichaam ontwikkelt. Infectieve endocarditis, waarbij orale bacteriën de bloedbaan binnendringen en zich aan de voering van zieke hartkleppen hechten, is een voorbeeld van dit fenomeen.

Tandplak als oorzaak van veel voorkomende aandoeningen?

Een langdurige tandvleesontsteking kan uiteindelijk leiden tot verlies van de tanden. Maar de gevolgen kunnen daar niet eindigen. Onderzoek suggereert dat er een verband is tussen orale infecties – voornamelijk tandvleesinfecties – en slecht gecontroleerde diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht.  Bovendien is recentelijk uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen bacteriën in de mond van tandvleesontsteking welke een relatie hebben tot het ontstaan van Alzheimer. Daarom een dwingende reden voor goede gewoonten op het gebied van mondzorg! Als je nog niet genoeg redenen had om goed voor je mond te zorgen, dan biedt de relatie tussen je mondgezondheid en je algehele gezondheid er wellicht nóg meer.

Reinig daarom iedere dag goed je mond. Je investeert daarmee in je algehele gezondheid, niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.

Register

Looking for a dental hygienist in Amsterdam? New patients are always welcome with us. You can register via our registration form.

Register