Hoe vertel je iemand dat hij een slechte adem heeft? (en wat je ertegen kunt doen!)

Niemand vindt het leuk om een confronterend gesprek aan te gaan, vooral als het gaat om zoiets persoonlijks als een slechte adem. Het is niet makkelijk om iemand te vertellen dat hij of zij een slechte adem heeft. Een beetje vergelijkbaar met iemand vertellen dat hij niet zo prettig ruikt. Deze situaties kunnen lastig zijn, daarom is het belangrijk om het gesprek op de juiste manier te benaderen.

Maar voordat je begint met het oplossen van dit probleem en het doen van allerlei aannames over deze persoon in je omgeving, is het misschien goed om te begrijpen wat de belangrijkste redenen waarom hij of zij misschien een slechte adem heeft.

Veelvoorkomende redenen voor slechte adem

De meest voorkomende oorzaak van slechte adem is een slecht onderhoud van het gebit. Het is zeer belangrijk om tweemaal daags te poetsen en dagelijks tanden te stoken en/of een ragertje te gebruiken. Als je niet twee keer per dag je tanden poetst en regelmatig stookt, mis je belangrijke bescherming tegen gaatjes en gingivitis, die een slechte adem veroorzaken. De reden dat stoken zo belangrijk is, is omdat als je je tanden stookt, je het tandvlees reinigt op plekken waar je tandenborstel niet bij kan. Je verwijdert overtollige voedseldeeltjes die anders zouden blijven zitten. Door te stoken/ragen, masseer je bovendien het tandvlees, waardoor het in goede gezondheid blijft.

Ook heel belangrijk om een slechte adem te voorkomen, is om je tong regelmatig te schrapen. Op de tong leven veel bacteriën, vooral op het achterste deel. Door regelmatig gebruik te maken van een tongschraper verwijder je de bacteriën die slechte geuren veroorzaken. De tong reinigen helpt om restjes voedsel te verwijderen en verbetert het functioneren van je smaakpapillen, zodat je smaken intenser kunt ervaren.

Dieetkeuze en medicijngebruik kunnen ook een rol spelen bij slechte adem

Een slechte adem wordt niet altijd veroorzaakt door slechte gewoonten op het gebied van mondzorg. Sommige mensen nemen bepaalde medicijnen en hebben daardoor last van een droge mond, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor een slechte adem. Als de mond droog is en geen speeksel produceert, kunnen bacteriën sneller groeien. Dit veroorzaakt soms een zeer slechte adem. Ons advies is daarnaast om veel water te drinken, kauwgom te eten om de productie van speeksel te stimuleren en vaak komkommer te eten.

Hoe vertel je iemand dat ‘ie een slechte adem heeft?

Bied kauwgom aan

Een kauwgompje of pepermuntje aanbieden is een informele manier om de situatie te benaderen. Met deze aanpak breng je het verder niet ter sprake en breng je niemand in verlegenheid.

Doe alsof je adem ook slecht is

Als je deze aanpak wilt volgen, moet je bereid zijn een beetje te acteren. Laten we zeggen dat jij en je vriend(in) net hebben geluncht en veel knoflook hebben gegeten. Zeg tegen hem of haar iets als: “Ik ruik niet zo lekker uit m’n mond geloof ik, jij wel” Gedeeld smart is halve smart en zo maak je het iets meer bespreekbaar.

Vertel het direct

Als geen van de bovenstaande opties voor je heeft gewerkt, is de directe aanpak een goede. Houd er rekening mee dat deze aanpak het beste werkt als je bevriend bent met deze persoon. Als je direct wilt zijn, kan dat op een aantal verschillende manieren. Je zou het gewoon rechtstreeks kunnen vertellen, wat prima is als er verder niemand bij is. Een andere manier om het rechtstreeks te vertellen, is door een eenvoudig appje te sturen. Je weet nooit of iemand zelf door heeft dat hij uit z’n mond ruikt, dus kan digitaal communiceren misschien als minder direct worden ervaren.

Register

Looking for a dental hygienist in Amsterdam? New patients are always welcome with us. You can register via our registration form.

Register

Menu